
 
 
 

 
 

WOMEN’S NATIONAL COLLEGIATE ATHLETIC ASSOCIATION 
56TH SEASON 

“Breaking Barriers, Building Legacies” 
2025-2026 

 
GROUND RULES: BASKETBALL (3X3) 

  
1.​ The latest Official Basketball Rules of the International Amateur Basketball 

Federation (FIBA 3X3) & its Interpretation will be adopted for the 
competition. 

  
2.​ Line-up – Five (5) players. ANY four (4) players will be allowed to play in a 

game and only the 4 players are allowed inside the playing court 
. 
3.​ A COACH will be allowed to coach the team and may sit on the team 

bench area. 
  
4.​ NO WARM-UP on the competition court. Teams can warm-up at the Half 

court adjacent to the competition courts. (or the adjacent court/s). 
  
5.​ “CLEAN AS YOU GO”. After every game, teams must vacate IMMEDIATELY 

the competition court including the team bench area free from any 
garbage/ liters such as water bottles, tapes, etc. MUST maintain the 
vicinity or the venue always clean. 

  
6.​ RESOLUTION OF TIES as per WNCAA regular season.        

6.1.    ​ Game Lost by Forfeit, the score is 5 – 0 
·  ​ If a team cannot field in 3 players ready to play at the scheduled 

starting time of the game. 
·  ​ If the team has NO coach to start the game. 
·  ​ If the teams’ uniform has NO WNCAA patch. 
·  ​ If the team members have NO IDs. 
·  ​ If a (walkout), team leaves the playing court before the end of the 

game. 



6.2. Game Lost by Default, the scores stands or 1 – 0 
·  ​ If all the players of the team are injured and/or having been 

disqualified. 
·  ​ If the teams coach is disqualified (no coach to continue the 

game). 
  
7.​ In case of a WALK-OUT refer to the WNCAA Constitution & By-laws, 

Article 8, Section 4. 
  
8.​ During the last 1 minute of the game any nullification of a basket, must be 

clarified prior to commence of the game. 
  
9.​ All spectators MUST sit on the bleachers. No other personnel ids allowed 

with-in the perimeter of the playing court. 
   

MODIFIED RULES: 
  

1.​ COMPETITION COURT – half court of a regular official basketball court. 
2.​ UNIFORMS – as per WNCAA. . . including “NO PATCH NO PLAY”. 

·  ​ Socks NO color restriction, but must be visible. 
3.​ GAME OFFICIALS – 2 Referees, 2 Table Officials & Sports supervisor 
4.​ GAME CLOCK – Running time, stopped only during Time-outs and stop 

time in the last 1 minute. 
5.​ FORFRITURE TIME IS GAME TIME. No grace period. 
6.​ Foul is committed on a player in the act of shooting, that player shall be 

awarded a number of free throws as follows: 
• If the shot released from the field goal area is successful, the goal  
   shall count and, in addition, 1 free throw (AND1 or Bonus) 
• If the shot released from inside the arc is unsuccessful, 1 free throw. 
• If the shot released from behind the arc is unsuccessful, 2 free throws      
  shall be awarded as if the 7th team foul (offender is in penalty  
  situation) 

7.​ Substitution mechanics: 
                  During Free Throws – before the last or only free throw is administered. 
                  Dring violations & fouls w/out free throw(s)  – check-ball 

-   ​ Offensive team – prior to check-ball 
-   ​ Defensive team – prior to returning the ball on a check-ball to 

the offensive player. 
  
 



CLARIFICATION: 
  

1.​ The player taking the check-ball is treated as a player who catches the ball 
while standing with two feet on the floor (TRAVEL RULE APPLIES). 

  
2.​ A player is considered to be “behind the arc” when neither of his feet is 

inside or on the arc line (BOTH FEET MUST BE OUTSIDE ARC LINE). 
  
3.​ A team shall be disqualified from the competition after its second forfeit 

no-show or (walkout) the team leaves the playing court before the end of 
the game. 

  
4.​ A minimum of 3 players is valid only for the beginning of the game. 
-  After the game has started, a team may continue to play with fewer than 3  
    players. 
- After the game has started, a team must always be present with at least 1      
   player on the playing court. 
  

“IN THE ABSENCE IN THE GROUND RULES, WNCAA AND/OR FIBA RULES WILL 
PREVAIL” 
 
 


